Duik onder in de kelders van de voetbalwereld; vergeten voetballers, nutteloze weetjes, fotoreportages, legendarische clubs, straffe verhalen en de Foota Morgana opdrachten...

dinsdag, september 12, 2006

De primeur van Kettering Town...

Toen Wolverhampton spits Derek Dougan in 1975 afscheid nam van zijn actieve voetbalcarrière ging hij aan de slag in het bestuur van Kettering Town, een ploeg die uitkwam in de Southern League.
Nog geen maand later had hij een, voor die tijd, lucratieve deal gesloten met bandenfabrikant Kettering Tyres.
Op 24 januari 1976, in de wedstrijd tegen Bath, kwamen de spelers van Kettering het veld opgelopen met een primeur; ze waren de eerste Britse ploeg met de naam van een bedrijf op hun borst.
Vier dagen later besliste de Engelse voetbalbond dat Kettering Town de sponsor moest verwijderen alvorens de volgende wedstrijd aan te vatten.
Dougan tekende protest aan omdat deze beslissing nergens officieel op papier stond maar hij ving bot.
Vindingrijk als hij was veranderde hij Kettering Tyres in Kettering T en hij beweerde dat de T voor 'Town' stond en niet voor 'Tyres'.
Enkele maanden kwam Kettering Town hiermee weg maar toen de FA met boetes begon te dreigen verdween ook de Kettering T van de shirts.
Kettering sloeg de handen in mekaar met Derby County en Bolton Wanderers om het onrecht aan te vechten en uiteindelijk werd in 1977 door de FA beslist dat shirtsponsoring toegelaten werd.
Ironisch genoeg vond Kettering Town geen sponsor voor het volgende seizoen zodat het shirt 'leeg' bleef...



::Bart::