Duik onder in de kelders van de voetbalwereld; vergeten voetballers, nutteloze weetjes, fotoreportages, legendarische clubs, straffe verhalen en de Foota Morgana opdrachten...

maandag, september 11, 2006

Vergane glorie of toch niet...???: KFC Diest


In 1948 gingen Hooger Op Diest FC en Standaard Athletiek Diest een fusie aan.

De fusieclub heette FC Diest en mocht zich sinds 1953 zelfs KFC Diest noemen.
In de jaren '50 maakte Diest een stevige progressie; in 1954 promoveerde het naar vierde klasse en twee jaar later werd het kampioen in zijn reeks om het volgende seizoen opnieuw te promoveren. Op een paar seizoenen stond KFC Diest in tweede klasse.
Na een paar seizoenen met ups en downs pakte de club in 1961 de titel in tweede en mochten de supporters zich opmaken voor een verblijf in de hoogste afdeling van het Belgische voetbal.
1964 was een echt topjaar, men eindigde zevende in de competitie en speelde de bekerfinale tegen AA Gent. In de 91ste minuut leidde Diest nog met 1-2 maar uiteindelijk kwamen er nog verlengingen en wonnen de Buffalo's nog met 4-2.
Het volgende seizoen was een pak minder; de degradatie naar tweede afdeling was een feit.
In 1970 promoveerde de club opnieuw om een zwanenzang van 5 jaar in de eerste klasse in te zetten.
Nadien werd KFC Diest een vaste waarde in de tweede klasse, met een kort verblijf in derde in het seizoen 1987/1988 als dieptepunt.

In 1988 fuseerde KFC Diest met FC Assent, een club die pijlsnel was opgeklommen naar de tweede klasse maar geen toeschouwers lokte.
Koninklijke Tesamen Hoger Op Diest, kortweg KTH Diest was geboren.
De club bleef aanwezig in tweede klasse tot 1996 en in 2002 zakte KTH zelfs naar bevordering.
In 2005 ging het van kwaad naar erger toen het ooit zo trotse Diest wegzakte naar de provinciale reeksen.
Daar eindigde het afgetekend op een laatste plaats, het stadion werd overgenomen door de stad, het trainingscentrum verkocht en uiteindelijk werd zelfs de vereffening een feit.
Volgens de supporters betekende een jarenlang wanbeheer de ondergang van hun geliefde club.

Na een reünie van oud-spelers in 2005 ging de bal aan het rollen.
Een aantal oud-spelers sloeg de handen in elkaar, men besloot dat het tijd was om iets te doen voor hun geliefde club, ze zouden 'Den Diest' opnieuw doen opleven.
Tal van besprekingen en overwegingen later was het zover.

Nu speelt Diest opnieuw onder de naam FC Diest, men noemt zich 'het nieuwe Diest' en met oude bekenden zoals onder andere de broers Versaevel,Jef Van Camp, Marcel Van Dingenen, Roger Helsen, Swa Van Casteren en Jos Heyligen in de technische staf werkt men keihard om de club opnieuw het aanzien te geven van weleer.
Wordt vervolgd...?



::Bart::

foto's:www.fcdiest.be