Duik onder in de kelders van de voetbalwereld; vergeten voetballers, nutteloze weetjes, fotoreportages, legendarische clubs, straffe verhalen en de Foota Morgana opdrachten...

donderdag, september 07, 2006

Herinnert u zich dit nog...?

Als speler was de Colombiaan Andrés Escobar een degelijke verdediger maar hij zal vooral herinnerd worden als de man die vermoord werd voor een defensieve blunder.

Colombia kwam vol zelfvertrouwen aan op het WK van 1994 in de VS.
Na een indrukwekkende kwalificatieronde waarin ondermeer Argentinië met 5-0 afgeslacht werd, tipte niemand minder dan Pele hen als mogelijke eindwinnaar van het tornooi.
Met spelers als Valderrama, Rincon en Asprilla waren de Colombianen ook volgens andere kenners inderdaad één van de outsiders voor de titel.

Maar de voorbereiding op het tornooi werden overschaduwd door geruchten dat drugskartels en gokkers invloed probeerden te krijgen op de selectiepolitiek van bondscoach Hernan Gomez.
De man zou zelfs doodsbedreigingen ontvangen hebben.

Op het tornooi leek het team ongeconcentreerd door al deze beslommeringen en in de openingswedstrijd werden ze met 3-1 wandelen gestuurd door Roemenië, onder leiding van een sterke Hagi.

In de volgende wedstrijd moest Colombia aan de bak tegen gastland Verenigde Staten.
Toen Escobar een voorzet trachtte te onderscheppen, week de bal af en verdween deze in eigen doel; 2-1 voor de thuisploeg en Colombia vroeger dan verwacht naar huis.

Tien dagen later werd Escobar in Medelin vermoord. Een schutter trof maar liefst 12 keer raak en in het politierapport stond vermeld dat hij bij elke kogel 'Goal!' riep...



::Bart::