Duik onder in de kelders van de voetbalwereld; vergeten voetballers, nutteloze weetjes, fotoreportages, legendarische clubs, straffe verhalen en de Foota Morgana opdrachten...

Een derby om duimen en vingers bij af te likken...

In het kader van Euro 2000 werd beslist om de derby der lage landen nieuw leven in te blazen op 4 september 1999.
Een echt commercieel succes werd het niet wat de Kuip in Rotterdam liep slechts halfvol.
Tot ieders verbazing echter kregen de 26000 toeschouwers de meest spectaculaire derby sinds de jaren '50 voorgeschoteld.

De Nederlanders begonnen aan de wedstrijd met Van Der Sar, Reiziger, Stam, de broers de Boer, Cocu, Davids, Van Bronckhorst, Zenden, Kluivert en Bergkamp.
De Rode Duivels waren voor de gelegenheid Vande Walle (!), J.Peeters, Staelens, Deflandre, Van Kerckhoven, Verheyen, Vanderhaeghe, Wilmots, Goor, Strupar en E.Mpenza.

De Rode Duivels zaten in een echte dip; Leekens was pas de laan uitgestuurd en Waseige werd voor de leeuwen gegooid.
Men verwachtte een afstraffing...
De Nederlanders hadden ook een moeilijke periode achter de rug maar men was ervan overtuigd dat een mooie overwinning tegen de Belgen het tij ging keren.

Na precies 30 minuten stond het 0-2 voor België, Strupar en Mpenza speelden de Nederlandse defensie compleet kapot en de genaturaliseerde Kroaat scoorde beide doelpunten.
Maar na een sterk wedstrijdbegin zakten de Belgen terug en nog voor de koffie leidde Nederland met 3-2 dankzij 2 treffers van Davids en ééntje van Kluivert.
Na de rust begon België opnieuw sterk, Goor en Wilmots zorgden opnieuw voor de voorsprong.
Maar in de 70e minuut stond het zowaar 5-4 via 2 treffers van Kluivert.
Iedereen dacht dat de veer bij de Belgen gebroken was maar in de 77e minuut hing Emile Mpenza de bordjes weer in evenwicht.
De onwaarschijnlijke derby eindigde op 5-5.