Duik onder in de kelders van de voetbalwereld; vergeten voetballers, nutteloze weetjes, fotoreportages, legendarische clubs, straffe verhalen en de Foota Morgana opdrachten...

maandag, oktober 02, 2006

11 mei 1988...

11 mei 1988 was de dag waarop een Belgische club voor de laatste keer een Europacup won.



KV Mechelen begon de Europacup II of Beker der bekerwinnaars met een thuiswedstrijd tegen Dinamo Boekarest, er werd met het kleinste verschil gewonnen tegen de bikkelharde Roemenen.
De uitwedstrijd werd tegen alle Roemeense verwachtingen in opnieuw gewonnen door de Mechelaars; 0-2.
In de volgende ronde moesten de mannen van De Mos het opnemen tegen het Schotse St.Mirren.
In de thuiswedstrijd werd een alles behalve gunstige uitgangspositie voor de terugwedstrijd verworven, het bleef 0-0 Achter De Kazerne.
In Schotland werd echter met 0-2 gewonnen en in de volgende ronde wachtte Dinamo Minsk.
Thuis werd met 1-0 gewonnen en dit volstond want de uitwedstrijd in het barre Minsk eindigde op 1-1.
In de halve finale botsten 'de Kakkers' op een tegenstander van formaat; Atalanta Bergamo, op dat moment één van de topteams in de Italiaanse Serie A.
In Mechelen werd een hardbevochten 2-1 thuisoverwinning uit de brand gesleept en het beloofde dus zeer moeilijk te worden in de terugwedstrijd.
Mechelen speculeerde niet op de 0-0 maar voetbalde mee en won met 1-2.
De finale was binnen!

Op 11 mei trok KV Mechelen naar Straatsburg om er favoriet Ajax Amsterdam partij te geven in de finale van de Europacup II.

Beide clubs startte de wedstrijd met de volgende elftallen:
KV Mechelen: Michel Preud’homme, Lei Clijsters, Koen Sanders, Graeme Rutjes, Geert Deferm, Wim Hofkens, Marc Emmers, Erwin Koeman, Pascal de Wilde, Piet den Boer en Eli Ohana.
AFC Ajax: Stanley Menzo, Danny Blind, Frank Verlaat, Jan Wouters, Peter Larsson, Arnold Scholten, Aron Winter, Arnold Mühren, John van ‘t Schip, John Bosman en Rob Witschge.

Danny Blind kreeg al snel een terechte rode kaart toen hij de doorgebroken Marc Emmers neerhaalde.
Ajax hield nog geruime tijd stand maar in de 52e minuut kopte Nederlander Piet Den Boer een gemeten voorzet van Eli Ohana voorbij Stanley Menzo.
Bij titelverdediger Ajax was de veer gebroken en Malinwa pakte de beker.



::Bart::