Duik onder in de kelders van de voetbalwereld; vergeten voetballers, nutteloze weetjes, fotoreportages, legendarische clubs, straffe verhalen en de Foota Morgana opdrachten...

dinsdag, augustus 28, 2007

Levende legende: Roger Milla...

Roger Milla werd geboren als Albert Roger Miller in Yaoundé op 20 mei 1955.
Hij speelde in eigen land bij Eclair De Douala, Léopard De Douala en Tonnerre Yaoundé alvorens hij naar Frankrijk trok.
In 1976, zijn laatste jaar in de vaderlandse competitie, werd hij verkozen tot Afrikaans voetballer van het jaar.
Zijn eerste Franse club was Valenciennes, nadien verdedigde hij nog de kleuren van Monaco, Bastia, Saint-Etienne en Montpellier.
Voor hij in 1989 met pensioen ging maakte hij ook nog een ommetje langs JS Saint-Pierroise (op het Franse eiland La Réunion), opnieuw Tonnerre Yaoundé en tenslotte Pelita Jaya (in Indonesië). Leuk weetje is dat ook Mario Kempes ooit de kleuren verdedigde van deze laatste club.

Roger Milla werd pas echt een wereldster door zijn prestaties bij de 'ontembare leeuwen', de nationale ploeg van Kameroen.
Hij maakte zijn internationale debuut in 1978, maakte het WK van 1982 en de Olympische Spelen van 1984 mee en hield het als international voor bekeken in 1987.
In 1990 kreeg hij echter een telefoontje van de president van Kameroen om uit pensioen terug te komen om mee te spelen op het WK.

De 38-jarige spits ging in op het verzoek, scoorde 4x op het WK en Kameroen bereikte als eerste Afrikaanse land ooit de kwartfinales.
De beelden van zijn dansje rond de cornervlag na een doelpunt gingen de wereld rond.
Ook 4 jaar later ging hij mee naar het WK, hij was toen al 42 en meteen ook de oudste speler ooit op een WK.
Hij scoorde nog een doelpunt tegen Rusland maar desondanks moesten de 'ontembare leeuwen' het tornooi verlaten na de eerste ronde.
In 2004 werd Milla door Pelé genoemd in zijn lijst met de 125 beste spelers allertijden.
In 2006 werd hij door de CAF verkozen tot beste Afrikaanse voetballer van de laatste 50 jaar.
In het fragment hieronder ziet U Milla scoren in 1990 tegen Colombia, na een flater van Higuita, een andere levende legende...


::Bart::