Duik onder in de kelders van de voetbalwereld; vergeten voetballers, nutteloze weetjes, fotoreportages, legendarische clubs, straffe verhalen en de Foota Morgana opdrachten...

zaterdag, januari 20, 2007

Wimbledon FC...

Misschien heeft U zich wanneer u naar Match Of The Day kijkt al afgevraagd waar Wimbledon FC gebleven is.
Wij gaan het ingewikkelde antwoord zo eenvoudig mogelijk proberen te geven...
In mei 2002 krijgen de eigenaars van Wimbledon FC de toestemming van de FA om te verhuizen.
Er wordt niet verhuisd naar een nieuw stadion om de hoek, de club verhuist maar liefst 100km (!) naar de stad Milton Keynes in Buckinghamshire.
Pete Winkelman, die de club eerder overnam, droomde van professioneel voetbal in Milton Keynes en hij vond er niets beter op dan een profclub over te nemen en ze dan te verhuizen naar zijn stad.
Het duurde ongeveer een jaar om de club effectief te verhuizen en gedurende dat jaar was er natuurlijk een vloedgolf van protest bij de supporters van Wimbledon.
Tegen alle asfpraken in veranderde Winkelman in 2004 de naam van de club in Milton Keynes Dons, hij liet een nieuw logo bedenken en koos nieuwe clubkleuren.
Het 'Wimbledongevoel' was nu helemaal uit de club.
Alle supportersgroeperingen van Wimbledon FC sloegen de handen in elkaar en er werd een nieuwe club opgericht; Wimbledon AFC.
De nieuwe club kreeg een semi-prof statuut en begon in de Combined Counties League, een lagere afdeling.
In een oefenwedstrijd voor het seizoen vestigde de club een record; er daagden 4657 toeschouwers op, het hoogste aantal ooit voor een non-league wedstrijd.
Sindsdien promoveerde de club één keer en miste ze één keer de promotie in de finale van de play-offs.
Wimbledon AFC speelt nu voor een gemiddelde van iets minder dan 3000 toeschouwers.
Milton Keynes Dons speelt in League Two, de 4e afdeling van het Engelse voetbal.
Door de overname en de verhuis is iedereen verliezer; Milton Keynes is niet de topclub waarvan Winkelman droomde en het trouwe legioen van het 'oude' Wimbledon staat elke week in een lage afdeling in de tribune...





van boven naar onder: Wimbledon FC, Milton Keynes Dons, Wimbledon AFC

::Bart::