Duik onder in de kelders van de voetbalwereld; vergeten voetballers, nutteloze weetjes, fotoreportages, legendarische clubs, straffe verhalen en de Foota Morgana opdrachten...

donderdag, januari 11, 2007

Deportivo Alavés...

Deze week plaatste FC Barcelona zich voor de volgende ronde van de Spaanse beker dankzij winst tegen tweedeklasser Deportivo Alavés.
We nemen deze club en het mooiste moment uit haar geschiedenis even onder de loep.
Alavés is een club uit Vitoria-Gasteiz in het Baskenland.
De club werd opgericht in 1921 en speelt haar thuiswedstrijden in het Mendizorrotza stadion.
Jarenlang was Alavés een vaste klant in de Spaanse tweede afdeling.
In 1998 werd de promotie naar de Primera Division afgedwongen.
In 2000 behaalde de club een 6e plaats die recht gaf op Europees voetbal.
Op dat moment wist niemand welk sprookje er het volgende seizoen geschreven zou worden.
In de eerste drie rondes van de Uefa beker werden respectievelijk Gaziantepspor, Lillestrom en Rosenborg uitgeschakeld.
In de 8e finale werd het grote Inter Milan het slachtoffer van dienst; 3-3 en 2-0 waren de harde cijfers voor de Milanezen.
In de kwartfinale moesten de landgenoten van Rayo Vallecano eraan geloven.
De 5-1 overwinning tegen FC Kaiserslautern in de halve finale werd een absoluut hoogtepunt in de clubgeschiedenis zodanig dat Deportivo Alavés, tegen alle verwachtingen in, in de finale van de Europabeker stond.
De finale tegen het grote Liverpool FC werd een ware propagandawedstrijd voor het voetbal.
Na een razendspannende finale wonnen de Engelsen uiteindelijk met 5-4.
Desondanks was de Europese campagne het absolute hoogtepunt in het bestaan van de club.
Nadien ging het weer bergaf met de club en sinds dit seizoen staat er voor de Alavésfans weer Secunda Division op het menu...