Duik onder in de kelders van de voetbalwereld; vergeten voetballers, nutteloze weetjes, fotoreportages, legendarische clubs, straffe verhalen en de Foota Morgana opdrachten...

zondag, november 12, 2006

Een blik op een onbekende competitie...


Vandaag werpen we een blik op een in België minder gekende competitie; de Hongaarse Magyar Labdarúgó Liga.
Deze competitite wordt tegenwoordig gesponsord door bierbrouwer Borsodi en wordt bijgevolg Borsodi Liga genoemd.
Zestien ploegen strijden om de titel die recht geeft op een ticketje voor de tweede voorronde van de Champions League.
Dit seizoen mocht kampioen Debrecen het in deze voorronde opnemen tegen Rabotniki uit Macedonië maar de Macedoniërs bleken over twee wedstrijden veel te sterk; 1-1 en 4-1.
De Hongaarse bekerwinnaar en de nummer twee mogen naar de tweede voorronde van de Uefa Cup, nummer vijftien en zestien degraderen.
De laatste jaren domineert Debrecen het Hongaarse voetbal; de voorbije twee seizoenen pakte de club telkens de titel.
Dit seizoen vlot het iets minder goed; de ploeg staat op een vierde stek en heeft reeds 7 punten achterstand op leider MTK Budapest, de vorige club van Anderlecht-verdediger Juhasz.
De club die voor niet-Hongaren het meest bekend in de oren klinkt is Ferencvaros, de meest succesvolle club uit de Hongaarse voetbalgeschiedenis.
De fiere club treedt dit seizoen voor het eerst in de tweede klasse aan wegens financiële onregelmatigheden, een zoveelste opdoffer voor het Hongaarse voetbal dat snakt naar de roemrijke jaren '50 toen het met sterspeler Ferenc Puskás hoge ogen gooide in het internationale voetbalwereldje...

::Bart::