Duik onder in de kelders van de voetbalwereld; vergeten voetballers, nutteloze weetjes, fotoreportages, legendarische clubs, straffe verhalen en de Foota Morgana opdrachten...

vrijdag, november 10, 2006

The Anglo-Italian Cup...

De Anglo-Italian Cup was een bekercompetitie die gehouden werd tussen Engelse en Italiaanse clubs.
De beker ontstond toen Swindon Town in 1969 de Engelse League Cup won maar het jaar daarop ondanks deze beker geen Europees voetbal mocht spelen omdat het 'maar' een derdeklasser was.
Er werd beslist om een bekercompetitie te organiseren tussen Engelse en Italiaanse profploegen die toch niet in de hoogste afdeling van de vaderlandse competitie speelden.
De competitie werd in die gedaante 4 seizoenen georganiseerd en kende Swindon Town, Blackpool, AS Roma en Newcastle United als winnaars.

In 1973 werd er een punt gezet achter de competitie maar er werd onder dezelfde naam meteen een nieuwe competitie georganiseerd, deze keer met semi-profclubs uit beide landen.
Deze competitie hield 11 jaar stand en kende ondermeer Sutton United, Monza, Udinese, Modena en Triestina als winnaars.
In 1986 werd de laatste finale beslecht met Piacenza Calcio als triomfator.

In 1992 werd de Anglo-Italian Cup nieuw leven ingeblazen; het werd opnieuw een bekercompetitie voor profclubs uit de tweede divisie van Engeland en Italiƫ.
Deze keer duurde het sprookje 4 seizoenen met Cremonese, Brescia, Notts County en Genoa als winnende finalisten.
In 1996 hield de beker uiteindelijk definitief op te bestaan na toenemende onenigheid tussen de deelnemende clubs en geweld tussen Engelse en Italiaanse supporterslegioenen.


foto: Swindon Town, winnaar van de eerste Anglo-Italian Cup

::Bart::