Duik onder in de kelders van de voetbalwereld; vergeten voetballers, nutteloze weetjes, fotoreportages, legendarische clubs, straffe verhalen en de Foota Morgana opdrachten...

maandag, augustus 28, 2006

Pijnlijk einde van een carrière...

Elke Belgische voetballiefhebber herinnert zich Daniel Amokachi nog wel;
de Nigeriaanse spits die van 1990 tot 1995 bij Club Brugge het mooie weer maakte.
Hij werd zelfs laureaat van de ebbenhouten schoen, de trofee voor beste Afrikaanse voetballer in de Belgische competitie.
Zijn prestaties bij blauwzwart gingen niet onopgemerkt voorbij en Daniel maakte de overstap naar de Engelse Premier League. Hij verhuisde naar Liverpool om er bij Everton te spelen.
Ondertussen was hij ook een vaste waarde geworden in de Nigeriaanse nationale ploeg;
hij speelde op het WK in 1994 en won dat jaar ook de African Cup Of Nations, in 1996 werd hij olympisch kampioen.

In de Premier League kon hij nooit overtuigen ondanks winst in de finale van de FA cup in 1995, hij verkaste naar Besiktas in Turkije.
Het was ondertussen al 1997 en zijn knie wilde niet meer mee.
In 1998 ging hij mee naar het WK in Frankrijk maar diezelfde knie zorgde ervoor dat hij maar één wedstrijd kon spelen.
Besiktas besloot om zijn contract niet te verlengen en hij moest op zoek naar een andere club.



Hij tekende in Duitsland bij 1860München maar de deal ging niet door omdat hij niet slaagde in zijn medische tests, bij Tranmere Rovers hetzelfde verhaal.
Hij verhuisde naar Frankrijk en trainde er mee bij tweedeklasser Créteil maar ook daar strooide zijn blessure roet in het eten.
Ten einde raad trok hij naar de Verenigde Arabische Emiraten maar ook daar slaagde hij niet voor zijn medische tests en dat was het laatste wapenfeit van Daniel Amokachi als voetballer...

::Bart::