Duik onder in de kelders van de voetbalwereld; vergeten voetballers, nutteloze weetjes, fotoreportages, legendarische clubs, straffe verhalen en de Foota Morgana opdrachten...

donderdag, augustus 10, 2006

Herinnert u zich deze nog... ?


Deze Oostenrijkse spits werd geboren op 10 maart 1964 in Keulen ( toen West-Duitsland).
Hij speelde maar liefst 95 interlands, waarin hij 44 doelpunten lukte.

Van 1982 tot 1987 verdedigde hij de kleuren van Austria Wien, nadien trok hij voor 6 seizoenen naar de zon. Hij speelde 1 seizoen voor Torino in Italië en nadien verdiende hij zijn brood in de Spaanse Primera Division; 3 seizoenen Sevilla, 1 seizoen Logrones en 1 seizoen Rayo Vallecano prijken op zijn cv.

In 1993 trok hij voor 5 seizoenen naar het Duitse 1.FC Köln, waarna hij in Duitsland bleef om er nog 2 seizoenen Borussia Müngengladbach bij te doen. Dat laatste jaartje Duitsland was er eentje in de tweede Bundesliga maar in de loop van het seizoen werd hij nog verhuurd aan Austria Salzburg, een club uit zijn thuisland.

Het palmares van deze scherpschutter is indrukwekkend; hij werd 3x Oostenrijks kampioen, won 1 x de Oostenrijkse beker en werd 3x topschutter van de Oostenrijkse competitie.
Hij werd eenmaal eerste en eenmaal derde topschutter van Europa, hij werd 2x verkozen als voetballer van het jaar en 1x als sportman van het jaar in Oostenrijk, wat niet makkelijk is tussen een resem topwintersporters.
Het mooiste Oostenrijkse doelpunt van de 20e eeuw is ook van zijn hand, of voet zoals je wilt...
Deze spits nam ook deel aan 2 WK-eindrondes.

Zijn doelgerichtheid en efficiëntie waren ronduit schitterend, met als voorbeelden; 39 goals in 34 wedstrijden in het seizoen '86/'87 bij Austria Wien en 33 goals in 35 wedstrijden in het seizoen 89/90 bij Sevilla.
Hij scoorde over zijn hele carrière 311 doelpunten in 542 officiële wedstrijden.

Maar als we heel eerlijk zijn vonden we hem vooral cool omdat hij een schitterende, licht grijzende nekmat had...

Zijn naam?... Anton 'Toni' Polster, bijgenaamd Toni Golster

::Bart::