Duik onder in de kelders van de voetbalwereld; vergeten voetballers, nutteloze weetjes, fotoreportages, legendarische clubs, straffe verhalen en de Foota Morgana opdrachten...

woensdag, april 23, 2008

Sparta Piet...

In de jaren '20 verscheen in het Nederlandse weekblad 'De sport' een cartoon over een Sparta Rotterdam supporter die luisterde naar de naam 'De optimist'.
Later speelde de kanarie Sparta-Piet ook een rol in de cartoon.

In 1953 blies supporter Frans Heijster deze Sparta Piet-traditie nieuw leven in door een kanariepiet in een kooitje mee te nemen naar alle uit- en thuiswedstrijden. Na de dood van het vogeltje werd het vervangen door een wollen exemplaar. Frans Heijster stond bekend als "de Sparta-Piet" en groeide uit tot een landelijke beroemdheid. In 1978 werd hij, vanwege zijn toewijding aan de club, onderscheiden met de ere-medaille in zilver van de Orde van Oranje-Nassau. In 1988 stopte Frans Heijster, na 35 jaren van trouwe dienst, met het meedragen van zijn karakteristieke vogelkooitje.

Sinds het seizoen 2000 is Sparta-Piet een groene vogel in Sparta-tenue. Als officiƫle mascotte van De Spartaantjes, de club voor jeugdige Sparta-fans, luistert hij de thuiswedstrijden met zijn aanwezigheid op.


Sparta feest na bekerwinst, Heijster met kooitje op achtergrond.

::Bart::


foto:www.sportgeschiedenis.nl
bron: wikipedia