Duik onder in de kelders van de voetbalwereld; vergeten voetballers, nutteloze weetjes, fotoreportages, legendarische clubs, straffe verhalen en de Foota Morgana opdrachten...

woensdag, januari 23, 2008

Mitropa Cup...

De Mitropa cup was een van de eerste Europese voetbalclubtoernooien. In 1927 werd de cup opgericht als bekercompetitie tussen de beste clubs van de landen van Midden-Europa. Italiƫ, Oostenrijk, Hongarije, Tsjechoslowakije, Joegoslaviƫ, Bulgarije, Roemeniƫ en Zwitserland waren de landen die aan de beker deelnamen.

Vooral voor de Tweede Wereldoorlog was de Mitropacup, bij gebrek aan andere Europese bekertoernooien erg belangrijk. Na de oorlog werd in 1952 de draad weer opgepakt. Maar door het in 1955 opgerichte Europacuptoernooi verloor de Mitropacup veel in aanzien. Vanaf de jaren tachtig namen de kampioenen van de tweede divisies van de landen deel. In 1992 werd de laatste Mitropacup gewonnen door Borac Banja Luka, voor nog geen 1000 toeschouwers.

Vasas Boedapest was de meest succesvolle ploeg in de Mitropacup, met acht eindzeges. Hongaarse clubs wisten in het totaal zestien van de negenenveertig edities te winnen.



::Bart::