Duik onder in de kelders van de voetbalwereld; vergeten voetballers, nutteloze weetjes, fotoreportages, legendarische clubs, straffe verhalen en de Foota Morgana opdrachten...

woensdag, oktober 10, 2007

Kort maar krachtig: Amica Wronki...



De Poolse voetbalclub Amica Wronki werd opgericht in 1992 toen het bedrijf Amica besloot om een voetbalclub te steunen in Wronki, de stad waar de fabriek van Amica gelegen was.
Błękitni Wronki en LZS Czarni Wromet Wróblewo werden samengevoegd en gingen verder onder de naam Klub Sportowy Amica Wronki.
De stijgende winsten van het bedrijf zorgden ervoor dat de club enorme financiële impulsen kreeg en de gevolgen bleven niet uit.
In 4 jaar tijd promoveerde de club van de 4e klasse naar de hoogste afdeling.
Het kleine stadion werd vernieuwd en kreeg zelfs verwarming onder de grasmat.
Ook sinds de club in 1995 voor het eerst in de hoogste afdeling uitkwam, bleef het goed gaan. Op een paar seizoenen werd een mooi palmares bij mekaar gevoetbald; er werden 3 bekers en 2 supercups gewonnen en in het seizoen 2004-2005 schopte Amica het zelfs tot in de poules van de Uefa Cup.
Een seizoen later werd echter beslist om te fuseren met Lech Poznán.
Poznán en Wronki liggen maar op 50km van elkaar en door de fusie zou het bedrijf Amica via de sponsoring meer mensen kunnen bereiken; Wronki telt amper 15000 inwoners en Poznán maar liefst 600000.
Ook voor Lech Pozán was de fusie aantrekkelijk want door het extra geld van Amica is de club nu een volwaardige titelkandidaat in de Poolse Ekstraklassa.
De nieuwe club gaat door het leven onder de naam Lech Poznán.
De naam Amica Wronki wordt nu gebruikt door een beloftenelftal dat uitkomt in de derde klasse en een springplank is voor jong talent.

::Bart::