Duik onder in de kelders van de voetbalwereld; vergeten voetballers, nutteloze weetjes, fotoreportages, legendarische clubs, straffe verhalen en de Foota Morgana opdrachten...

woensdag, mei 09, 2007

Legendarische trainer: Valeri Lobanovsky...

Valeri Lobanovsky werd geboren op 6 januari 1993 in Kiev, Oekraïne.
Tijdens zijn spelersloopbaan was hij een vlotscorende aanvaller bij Dynamo Kiev, Chornomorets Odessa en Shakhtar Donetsk.
Hij behaalde twee caps voor de nationale ploeg van de USSR.

Op zijn negentwintigste hield hij het al voor bekeken als speler en een jaar later begon hij zijn trainerscarrière bij Dnipro Dnipropetrovsk.
Na 4 rustige jaren zonder echte uitschieters vertrok hij in 1974 om naar zijn geliefde Dynamo Kiev terug te keren.
Gedurende bijna 17 jaar stond hij aan het roer van Dynamo, enkel in het seizoen 1983/1984 kneep hij er even tussenuit om de rol van bondscoach van de USSR op zich te nemen.
In die lange periode bij Dynamo doorbrak hij de dominantie van de Russische clubs in het Sovjetvoetbal; Kiev pakte 8 titels, 6 bekers en won de Beker der bekerwinnars in 1975 en 1986.

In de periode van 1974 tot 1990 combineerde hij zijn job bij Dynamo drie maal met de job van bondscoach van de USSR.
Onder zijn leiding pakte de USSR brons op Olympische Spelen van 1976 en werden de tweede ronde op het WK van 1986 (tegen België weet U nog?!) en de finale op het EK van 1988 bereikt.
Toen de deuren naar het westen zich openden in 1990 trokken veel Sovjetinternationals naar Europese topclubs. Lobanovsky kon het nationale team niet meer bouwen rond een kern van sterke Dynamo Kiev-spelers en het WK werd een ramp.

In 1990 trok hij naar de Verenigde Arabische Emiraten om er bondscoach te worden. Het werd geen succes en in 1993 werd hij ontslagen, hij trok nog voor 2 seizoen naar Koeweit, eveneens zonder succes.



In 1997 keerde Lobanovsky terug naar Dynamo Kiev.
De club had sinds zijn vorige doortocht aan reputatie ingeboet en er was zelfs een omkoopschandaal geweest.
Lobanovsky gooide op korte tijd het roer helemaal om; Dynamo won 5 titels op rij en was een vaste smaakmaker in de Champions League met sterren als Shevchenko en Rebrov.
In 1999 bereikte de club zelfs de halve finale van het kampioenenbal.
In 2000 werd hij ook bondscoach van Oekraïne maar hij werd ontslagen toen het land het WK van 2002 niet haalde na barragematchen tegen Duitsland.

Op 7 mei 2002 kreeg Lobanovsky een beroerte en 6 dagen later stierf hij op de operatietafel.
Hij kreeg de titel 'Held van Oekraïne', de grootste onderscheiding in het land en het stadion van Dynamo Kiev kreeg zijn naam.
Toen Shevchenko in 2003 de finale van de Champions League won met AC Milan vloog hij naar Oekraine om er zijn winnaarsmedaille neer te leggen op het graf van Valeri Lobanovsky...

::Bart::